Louis

Akkoord, Luc De Vos heeft 32 jaar minder gekregen dan Louis, maar het overlijden van Louis Weckx toont wederom aan dat er nooit een ideaal tijdstip is om te sterven. Toch zeker niet voor hen die achterblijven! Want zelfs al beginnen de lichamelijke ongemakken groot te worden, zolang er hoop is, is er leven. En zo lang er leven is, is er hoop. Ik sprak het laatst met Louis tijdens de recentste Samhain. Voor het allereerst zag ik hem zonder camera. En ik zag hem naar de mijne kijken. Zijn handen jeukten. Met zo’n blik dat ie gerust geen foto’s meer wou maken vanaf zijn 90e, zolang hij de volgende 6 jaar toch nog zijn ding kon doen. Want Louis had nog plannen. En Louis ging er altijd voor! Hij keek daarbij niet op een inspanning meer of minder. Of een truukske meer of minder. Zo herinner ik me nog een nachtfoto die hij nam aan een fontein in het centrum van Oostende, waarbij je een prachtige blikseminslag aan de horizon de stad zag teisteren. Toen ik hem vroeg hoe hij er in hemelsnaam in geslaagd was om net op dat moment af te drukken, kwam er een geinig lachje, samen met de toegift dat hij die bliksemschicht ooit wel eens had gefotografeerd, maar zeker niet in Oostende. Fotografische manipulaties waren hem niet vreemd! Louis wist ook als geen ander wanneer hij waar moest zijn om mooie plaatjes te schieten, ook op plaatsen waar mensen van zijn leeftijd niet echt verwacht werden. Samen met hem heb ik ettelijke edities van Neerpelt Open Air meegemaakt, en zijn laatste reeks met onder andere De Mens en Stijn Meuris zijn fotografische pareltjes. Bij een fotosessie in de kerktoren liep het mis. Hij donderde de trappen af, om bont en blauw terug recht te krabbelen. En toen hij mij dat vertelde, vertrouwde hij me toe dat hij geluk had gehad. Want aan zijn camera was niks aan! Ik troost me dan maar met de gedachte dat Louis nu in de hemel aan een nieuwe fotoreeks bezig is. We hopen dat het nog lang zal duren tot we zijn tentoonstelling aldaar mogen zien, maar als we naar daar onderweg zijn, zal dat het licht in de duisternis zijn! Het ga je goed, Louis!