Venlo

Venlo is op Maastricht na de grootste stad van Limburg (qua bewoners dan toch), en met zo’n 102.000 inwoners de 31e grootste stad in Nederland. Een gezellige stad aan de Maas, met ontelbare cafeetjes en restaurants die een rustpauze bieden tijdens het shoppen, en waar ook nog menige oude panden te bewonderen zijn.

Over die oude panden gesproken: Venlo heeft het zwaar te verduren gehad in de 2e Wereldoorlog. Van 10 mei 1940 tot en met 1 maart 1945 was het door de Duitsers geheel bezet. Over de Maas geraakten de Duitsers aanvankelijk niet, want het Nederlandse verzet blies de bruggen op. Op De Grote Heide (in Venlo!) bouwden de Duitsers dan een groot vliegveld, 15.000 arbeiders werkten hier aan mee. Maar menig vliegtuig loosde onbedoeld hun bommenlading op de stad Venlo zelf, of stortten er neer. Tegen het einde van de oorlog bombardeerden de geallieerden dan weer de Maasbruggen, zodat de Duitsers hun troepen op de westoever niet zouden kunnen bevoorraden. Menige bom ging over de bruggen heen, op de stad. Uiteindelijk vernietigden de Duitsers zelf de bruggen, en besloten ze dat de stad moest worden ontruimd. Vanaf het midden van januari 1945 werden de inwoners van Venlo op een trein naar het noorden gezet, na de bevrijding op 1 maart 1945 door de Amerikanen konden zij terugkeren.

Meer foto’s van Venlo

Venlo ligt op exact 1 uur rijden van Pelt, er zijn meerdere ruime parkings in het centrum van de stad zelf. Wij kozen Q-Park Centrum Maasboulevard, vlot te bereiken en je bent direct in het hartje van de stad!