Concertino nr. 2 van Seitz

Gisterenavond mijn oren en ogen weer opengetrokken tijdens het klasconcert van onze benjamin Emma … Een prachtige uitvoering van Concertino nr. 2 van Seitz voor de oren, maar vooral een prachtige jongedame van 13 jaar. Mooi gekleed, zelfzeker … toen ik 13 jaar was, was ik nog ‘ne snotneus’. Mijn optreden gitaar in de Gemeentelijke Jongensschool van Brecht ging dan ook stukken minder vlot … De wereld ligt dan ook aan de voeten van onze kinderen. Ze hebben al een groot stuk van de wereld met hun eigen ogen gezien, en wat ze nog niet gezien hebben, kunnen ze desnoods live volgen via internet. In mijn jeugdjaren hing een landkaart tegen de muur, waarop ik aanstipte welk conflict er op dat moment waar dan ook bezig was. Maar op het moment dat ik die punaise in de muur duwde, was die oorlog misschien al lang afgelopen, alleen zou ons dat bericht dan weer pas 3 weken later bereiken. Nu komen ze soms af met de opmerking dat er ergens in Syrië 5 minuten geleden weer iets afgrijselijk was gebeurd. In mijnen tijd was er dus eigenlijk nog geen wereld. Er was het dorp, maar er was vooral … de straat. Maar daar hadden we dan ook echt vrij spel. Ietwat jonger dan Emma nu is, had ik 2 grote ambities. Ofwel wou ik Eddy Merckx worden, ofwel Formule 1-rijder … En dus reed ik met mijn ‘koersfietske’ in de voormiddag 60 toerkes rond ‘den blok’. Om dan een spurtje tegen een denkbeeldige Joop Zoetemelk in te zetten, waarna ik met de beide handen in de lucht over de zelf met krijt getrokken meet kwam (Joop is nooit een goede spurter geweest). Nadat ik ’s namiddags de afvalton had verbrand, zette ik mij op hetzelfde fietske, nu de wielen wel voorzien van een paar speelkaarten en wasknijpers, zodat die een geluid maakte dat in mijn fantasie in de buurt kwam van een race-wagen, om daarna weer 60 toerkes af te leggen. Niet alleen mogen onze kinderen vandaag de dag zeker niet meer op straat spelen, en zeker geen 120 toeren rond de blok fietsen. De kans is groot dat reeds na 10 rondjes de politie aan de deur staat omdat er iemand een klacht heeft ingediend tegen de overlast van een ‘straatjongere’ (in de voormiddag) of geluidsoverlast (in de namiddag). Mijn kinderen zullen dan ook geen furore maken als wielrenner, laat staan als race-piloot … Een grotere wereld, betekent dan ook niet noodzakelijk een grotere leefwereld …