Moresnet

Moresnet is een rustig dorpje in de provincie Luik, maar het heeft een bewogen geschiedenis gekend. In 1815, na de val van Napoleon, moest zijn rijk herverdeeld worden. Zowel De Nederlanden als Pruisen hadden graag het gebied van Moresnet zich toegeëigend. Niet dat dit dorp op zich zo belangrijk was, wel de zinkfabriek van Vieille Montagne … Onderhandelingen leiden uiteindelijk tot een compromis: het westen ging naar de Nederlanden, het oosten naar Pruisen, en het gebied er tussen werd een onafhankelijke staat, Neutraal Moresnet. En zo bleef het tot 1920!

Alle herinneringen aan die tijd zijn weggevaagd, het enige wat nog rest is het verhaal … Maar wat Moresnet wél de moeite waard is om te bezoeken, is de prachtige natuur, én het grootste metalen spoorwegviaduct van Europa dat er ‘boven’ loopt. Een brug van 1.107 meter lang die zo’n 90 goederentreinen per dag over het dal van De Geul voert …

Meer foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *