Henri-Chapelle American Cemetery and Memorial

Ik was er al eens geweest, op het Amerikaanse Militaire kerkhof in Henri-Chapelle, op de weg van Luik naar Aken. Maar de graven van de 7.989 Amerikanen die hier sneuvelden tijdens het Ardennenoffensief (dec 1944-jan 1945) lagen toen onder zo’n prachtig sneeuwtapijt, dat een wandeling langs de graven me ongepast leek.

Nu, in november 2021, lag er die sneeuw niet meer, maar het beeld van al zij die gesneuveld zijn was er niet minder pakkend om, integendeel, want velen kregen een naam. Met achter die naam een verhaal, van hoe hun leven was voor ze de grote plas overstaken. Een verhaal van wat ze hier mee maakten, en helaas ook hoe hun leven hier eindigde …

Meer foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *